Kleine Winturbines

Je ziet ze steeds meer in het landschap verschijnen: windturbines met een hoogte van 15 – 25 meter. Bosch & van Rijn krijgt vaak de vraag of een kleine windturbine ingezet kan worden om het energieverbruik op het bedrijf verder te verduurzamen. Als gevolg van de fluctuerende elektriciteitsprijzen zijn bedrijven op zoek naar mogelijkheden om zelf energie op te wekken of om energie te besparen. Dan wordt er natuurlijk vaak gekeken naar zonnepanelen, maar ook een ‘kleine’ windturbine biedt mogelijkheden. Andere drijfveren voor bedrijven zijn het verminderen van de afhankelijkheid van de energieleverancier, het tegengaan van netcongestie en het streven naar verduurzaming.

Toepassing kleine windturbines
De voornaamste toepassing van een kleine turbine is een solitaire turbine op of nabij het perceel van een agrarisch bedrijf. De turbine heeft dan geen aansluiting op het energienetwerk, de geproduceerde energie wordt direct op het bedrijf gebruikt. Kleine windturbines moeten voldoen aan dezelfde normen als grote windturbines als ze voor eigen gebruik zijn (het zogenaamde ‘achter de meter’). Toch kunnen ze op een relatief eenvoudige wijze vergund worden: in sommige gevallen kan worden volstaan met een bouwvergunning, maar meestal is ook een milieuvergunning nodig.

Rendabiliteit windturbines
Bij de installatie van een kleine windturbine is het ook van belang om inzicht te hebben in het huidige stroomverbruik. Kan een windturbine zorgen voor een lagere stroomrekening? Dit bepaalt mede de rentabiliteit. De elektriciteit moet wel op locatie worden gebruikt, omdat terugleveren weinig oplevert of niet mogelijk is. Voor de opbrengst is de windsnelheid op locatie een belangrijke factor. Zeker op lage ashoogtes (rond de 10 meter) varieert de windsnelheid sterk. In het oosten van het land ligt deze rond de 4 m/s, waardoor de energieopbrengst van de meeste kleine turbines relatief laag is. Er zijn weliswaar enkele kleine turbines die juist gemaakt zijn voor lage windsnelheden en die dus ook een hoger rendement hebben in oostelijke delen van het land. Maar voor de meeste kleine windturbines zijn hogere windsnelheden wenselijk. Het rendement is dan ook vaak hoger in de kustgebieden (zie figuur).

Voor een kleine windturbine kan de ISDE-subsidie voor duurzame maatregelen worden aangevraagd, mits de windturbine wordt aangesloten op een aansluiting van max. 3 x 80 A en het rotoroppervlak minimaal 50 m² bedraagt.

Plaatsingsmogelijkheden
Kleine windturbines zijn er in alle vormen en maten. We maken onderscheid in twee types. Windturbines met traditionele wieken op een horizontale as (zie onderstaande EAZ 13.2 windturbine) en windturbines met een verticale as (zie voorbeeld QuietRevolution). De grote verscheidenheid aan windturbines heeft een grote bandbreedte aan eigenschappen: opbrengst, geluidsbelasting en aanschafkosten lopen zeer uiteen. Bosch & van Rijn kan inzichtelijk maken welke (kleine) windturbines op de markt zijnen wat deze opleveren. We maken visualisaties om te laten zien hoe de (toekomstige) windturbine in de omgeving past. Daarnaast heeft Bosch & van Rijn uitgebreide ervaring met het aanvragen van vergunningen voor (kleine) windturbines.


Van links naar rechts: EAZ 13.2 – Quiet Revolution Qr6 – Flower turbine – Windboom – Dutch Ventus – Energy ball

Benieuwd naar de mogelijkheden voor kleine windturbines? Neem contact op met Daan Booij (daan@boschenvanrijn.nl / 06 18410438) voor een vrijblijvend gesprek.